Mrfastigheter

Fuktproblem

Husgrunder, fuktskador & rötskada

Fuktskador är ett dyrt och tråkigt problem. De ställer till med mycket lidande för de drabbade och kostar försäkringsbolagen många miljarder varje år.

Tidigare var det vanligt att man bytte ut allt fuktskadat byggmaterial vid varje skada, men idag torkas mycket material istället och stora värden sparas. Det oftast bara när det är risk för röta som byggmaterialet måste bytas ut.

En del fuktskador täcks av hemförsäkringen, bla avloppsläckage, läckande vattenrör, spruckna akvarium mm. Andra fuktskador, som vid bristfällig dränering, vid krypgrundsskador, vindsmögel mm täcks vanligtvis inte, därför är det väldigt viktigt att du som befintlig eller potentiell husägare har koll på detta. Annars kan det bli en mycket dyr och tråkig upplevelse när du tror att ett problem i huset ska ersättas av försäkringsbolaget, men att det sedan visar sig att du får stå för hela kostnaden.

Om man råkar ut för en fuktskada är det viktigt att på ett korrekt sätt utreda omfattningen. Det kan se ut som om en fuktskada är mindre omfattande än vad den egentligen är. Därför är det viktigt att du har kunskapen kring att både upptäcka en fuktskada men också att inse omfattningen av skadan.

Ett väldigt vanligt exempel. Ni får en läcka från diskmaskinen som släpper ut några liter vatten över golvet i köket. Du torkar upp det utspillda vattnet från golvet och lämnar problemet där. Under de timmar som vattnet legat på golvet har en mindre del av detta trängt ner under golvet och börjat absorberas av undergolvet. Fukt i ett bjälklag leder ovillkorligen till fukt, lukt och mögel och ofta även till röta.


Har huset betongplatta och råkat ut för en fuktskada?

Har du platta på mark transporteras vattnet snabbt vidare ut över utrymmet och fuktskadan blir avsevärt mer omfattande än det som syns från ovansidan.


Fuktskada och krypgrund

Har du krypgrund eller torpargrund får du ofta en mer avgränsad spridning av vattnet då vattnet kan rinna hela vägen igenom och ner i grunden.

Vid fuktskador i krypgrunder kan man till viss del inspektera själv. Enklast är att ta sig in i krypgrunden under golvet på det stället fuktskadan började, se om du kan lokalisera några spår efter fukt eller vatten direkt, lossa därefter på blindbottenskivan i området där vattenläckan har inträffat. Känn på isoleringen och materialet högst upp mot undergolvet. Känns det fuktigt så bör du gå vidare med problemet, annars kan isoleringen snabbt börja att lukta illa, många beskriver doften som kattpiss.

Känns det torrt kan du ha klarat dig denna gång. Är det inte torrt bör du ta bort allt fuktigt material och se till att konstruktionsmaterialet torkas ordentligt innan du fyller på med ny isolering och monterar blindbotten igen.

Du bör även kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad dom ersätter dig samt om dom kan skicka ut en specialist på fuktskador som utreder omfattningen.

Om du upptäcker röta skall alltid allt rötskadat material tas bort, detta är viktigt!

Hur upptäcker du ett fuktproblem?

Fuktproblem kan visa sig på många olika sätt.

I en krypgrund ser man ofta fuktproblem som saltutfällning från insidan av grundmuren, vilket är som en vitt luddig beläggning på delar av grundmuren. Många blandar ihop saltutfällning med mögel och detta är två helt olika saker, saltutfällningarna i sig är inget farligt och går enkelt att borsta bort.  

Andra kännetecken på fukt i en krypgrund/torpargrund är dålig lukt, ett vitt damm i trossbottens undersida, svarta eller grönaktiga fläckar i trossbotten. Man kan även känna med handen i jorden eller sanden på marken i grunden, om den känns fuktig ligger krypgrunden i riskzonen för fuktproblem.

På vinden ser du ofta indikationer på fukt genom att kolla på takets insida på norrsidan eller långt ner mot takfoten. Svarta fläckar eller vitt damm är vanliga symptom på fuktproblem. Efter stjärnklara nätter man man ibland se kondens på insidan av taket vilket indikerar om en alldeles för hög fukthalt.

Generellt kan man säga att om det luktar jord eller fukt i ett utrymme så är det troligtvis för höga fuktvärden och fuktproblem är ett faktum.

Vill man ha ett mer vetenskapligt svar kan man använda sig av olika sorters fuktmätare. I vår webbshop kan du snabbt och enkelt klicka hem en sådan för att på ett pålitligt och billigt sätt mäta fukten.


Nedan ser du några bilder som indikerar på fukt, testa dig själv och se om du kan upptäcka vad som signalerar fukt.

Facit

Här kan du se facit på vad det är som signalerar fukt på dom olika bilderna.
  1. På bilden kan du se spindelnät samt saltutfällningar på grundmuren.

  2. På bilden kan du se att fukthalten är 21% i virket vilket är över den kritiska nivån samt att färgen på virket mörknat.

  3.  På bilden ser du saltutfällning på grundmuren.

  4. På bilden kan du se en fuktskada på vinden.

  5. På bilden kan du se att det har bildats kondens på insidan fönstret vilket indikerar på att inomhusmiljön är för fuktig. Detta har lett till att det bildats mikrobiell påväxt på samt att fönstret börjat murkna. 

  6. På sista bilden kan du se svarta märken uppe på vinden, detta är mögel som indikerar på att det är en för fuktig miljö orsakad av bristande ventilation.