Mrfastigheter

Tvättstuga

Vilka krav finns på tätskikt och golvbrunn i tvättstuga?

Det är inte ovanligt att man har en separat tvättstuga i bostaden, som ett enskilt rum.
Men frågan som många undrar över då är, vilka regler och krav det finns på rummet, vad krävs för att det ska vara godkänt fackmannamässigt och för att undvika problem hos försäkringsbolaget ifall olyckan är framme?

Boverket säger att tvättstuga bör ha tätskikt på golv som går upp på väggarna. Rådet ska följas om man inte kan göra på ett annat sätt som är minst lika bra. Normalt dras tätskiktet upp cirka 100 mm.

Det allmänna rådet är att tvättmaskin ska placeras i utrymme med golvbrunn. Väljer man att göra på annat sätt kan man komma att behöva bevisa att det sättet är minst lika bra och det är byggnadsnämnden i kommunen som utför den bedömningen. 

Regeln om tätskikt i tvättstuga på golv med uppvik gäller också för utrymme med varmvattenberedare samt för toalett med handfat.

Risker i tvättstuga

Några vanliga problem & risker i tvättstugan som du ska hålla koll på.

Som du kan se på bilden visar vi rörgenomföringar i golvet, vilket betyder att det är hål i tätskicktet. Eftersom detta är ett äldre badrum är det inte tal om något felaktigt utfört arbete utan bara ett gammalt byggnadssätt. Risken med detta är att det kan bli översvämning eller ett mindre vattenläckage som sedan rinner ner i hålen som finns i tätskiktet. Detta orsakar fuktskador.
Bristfällig ventilation. Luften i tvättstugan innehåller ofta mycket fukt och damm. Ventilationssystemet i tvättstugan kan därför behöva utforma andra tekniska lösningar och tätare underhållsintervall för att bibehålla sin funktion över tid.
Gamla golvbrunnar och felaktigt monterade golvbrunnar. Detta är ett återkommande problem vi ser i bostäder, därför är det viktigt att du kollar efter detta när du går på visning av en bostad.
Det finns en förhöjd risk för fuktskador när golvbrunnens livslängd har passerat eller när den har monterats felaktigt.