mrfastigheter

Äkta Hussvamp – husägarens mardröm

Få saker skrämmer husägaren lika mycket som äkta hussvamp, här är varför..

Äkta hussvamp är den farligaste virkesförstöraren som kan drabba ett hus och därför krävs professionell hjälp för att bli av med ett angrepp. Detta kan därför bli oerhört dyrt, jobbigt och tidskrävande. Dessutom riskerar du att få stå för hela kostnaden själv beroende på din villaförsäkring samt husets konstruktion. Vissa försäkringsbolag ersätter inte dessa dyra skador om det har orsakats av så kallade riskkonstruktioner.

Därför måste du lära dig vad du ska kolla efter i ditt nuvarande eller kommande hus, det kan vara ditt livs bästa investering att lära sig detta!

Vad är äkta hussvamp?

Läs detta, för din egen skull.

Det finns ett trettiotal svampar som kan få fäste i ett hus. Äkta hussvamp eller Serpula lacrymans som den heter på latin är den allvarligaste formen eftersom den på egen hand kan binda fukt och därmed skapa en gynnsam miljö att växa i och på så sätt skapa sina egna förutsättningar för sin utbredning.

Vid rätt förhållanden, 30 procent fuktkvot i virket och + 20°C växer hussvampen oerhört snabbt, ända upp till 6 mm per dygn!

Hussvamp växer först ytligt på virket med ett vitt flockigt mycel, om du inte vet vad det är bör du söka upp bilder på detta då det är viktigt att du reagerar om du ser detta hemma eller på visning.

Därefter övergår mycelet i ett hinnliknande överdrag, som kan bli smutsigt gulgrått till färgen. I denna mycelhinna bildas strängar som är några millimeter tjocka. Med hjälp av strängarna kan svampen nu sprida sig över stora ytor.


Lär dig hur du minimerar risken för att äkta hussvamp ska bildas i ditt hus.


Med rätt kunskap hinner du agera i tid, vilket kan vara avgörande för ditt hus.
De flesta av våra utbildningsmaterial är helt kostnadsfria. Även om vissa kostar dig en slant, är det inget mot vad äkta hussvamp kan kosta dig..

Vad kan du göra för att minimera risken att drabbas av hussvamp?


  • Kolla på Mr Fastigheters utbildande videomaterial, läs våra böcker, lyssna på vår podcast, gör våra kunskapstest.

  • Inspektera träkonstruktionerna i huset regelbundet. Kontrollera virkets hårdhet med hjälp av en knivspets. Om virket är mjukt eller smular kan det vara rötskadat.

  • Inspektera krypgrunden/torpargrunden och se till att den är torr.

  • Undvik att förvara trä, böcker eller tidningar på fuktiga källargolv, på vinden eller i krypgrunder.

  • Sätt huv på skorstenen för att undvika så skorstensstocken blir fuktig av regnvattnet.

  • Se till att regnvattnet från hängrännorna leds bort från huset.

  • Skapa inte täta utrymmen. Se till att krypgrund, kattvind med mera har bra ventilation.