Mrfastigheter

Rötsvamp i trähus

Rötsvampsangrepp är tyvärr vanligt i trähus.

I Sverige är runt 85 procent av alla småhus byggda i trä, alltså är chansen stor att ditt nuvarande eller framtida hus är byggt i trä. Därför är det väldigt viktigt att du har koll på vad du behöver observera för att undvika att bli drabbad av rötsvampsangrepp.

Rötsvampar trivs och växer i fuktiga trämaterial. Trä påverkas av den naturliga fukt som finns i luften, vilket leder till att rötsvampsangrepp tyvärr är mycket vanliga i våra hus.

Om du misstänker att du har drabbats av rötskada i ditt hem eller om du går på husvisning och misstänker rötskada, är det viktigt att ta reda på vilken typ av rötsvamp som orsakat skadan eftersom olika svampar kräver olika saneringsmetoder. Att sanera ett rötsvampsangrepp är ett stort och krävande jobb och kan därför också bli en dyr samt jobbig historia.


Mer om rötsvamp

Här ger vi dig mer information och kunskap om rötsvamp så att du ska kunna undvika bli drabbad av det. Om du redan har blivit drabbad av det kan du även få information om vad det innebär samt vad du bör göra nu och framöver. 

Vad är rötsvamp?

Rötsvamp är ett samlingsnamn på svampar som angriper och bryter ner trä, det är alltså inte en enskild specifik svamp.

Rötskador kan orsakas av tre olika svamptyper: brunrötesvampar, vitrötesvampar och mjukrötessvampar. Vid ett rötsvampsangrepp blir träet porösare, vilket ökar träets förmåga att ta upp fukt. Detta gör att rötsvampen breder ut sig samtidigt som nedbrytningstakten av träet ökar ytterligare och en ond cirkel har dragit igång.

Hur tar sig rötsvampen in i huset?

En objuden gäst som tar sig in i ditt hus..

Rötsvamparnas sporer sprids med luften. När de kommer i kontakt med trä som har lämplig fuktkvot och temperatur gror sporerna och små tunna celltrådar (hyfer) utvecklas. Fuktkvoten måste vara högre än 20 procent för att en rötsvamp ska kunna orsaka skada. Därför är det viktigt att du håller koll på fuktkvoten med jämna mellanrum, exempelvis med en fuktmätare som du kan köpa i vår webbshop.

Trä kan vara angripet av rötsvampar utan att någon synlig fruktkropp har bildats. Vanligast är att husets yttre träkonstruktioner drabbas. Om det vill sig illa kan rötsvamparna även sprida sig till inre konstruktioner, som bjälklag och golvsyllar.

Rötsvampar kan tränga sig djupt in i virket och det kan därför vara svårt att bedöma hur omfattande skadan är. Dessutom upptäcks rötsvamparnas utbredning ofta först när spridningen har blivit stor och skadan är allvarlig. Så var uppmärksam och håll koll på fuktkvoten!

Du behöver inte bli drabbad!

Genom att använda våra olika utbildningsmaterial kan du snabbt och enkelt lära dig hur du upptäcker och kontrollerar risken för ett rötsvampangrepp. På så sätt minskar du risken att bli drabbad!

Många av våra utbildningsmaterial är helt kostnadsfria, men även om det kostar dig 500 kronor är det en droppe i havet mot vad det kan kosta dig om ditt hem drabbas av ett rötsvampsangrepp.

Är du i jakt på ditt nya drömhem bör du definitivt veta hur du undersöker riskerna ifall att huset är drabbat av rötsvamp. Annars finns det risk att du inte märker av detta förens efter du köpt bostaden och där med betalt ett pris för något som du trodde var i bra skick, men som visar sig vara i betydligt sämre skick och därför också värt en mindre summa pengar än vad du betalat. 

Detta kan i sin tur leda till en lång och tråkig tvist mellan säljare, köpare och försäkringsbolag som inte sällan leder till att köparen hänvisas till undersökningsplikten.